Επιστήμες Υγείας & Θετικές… - ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Επιστήμες Υγείας & Θετικές…

Ο κλάδος της υγείας θεωρείται παρεξηγημένος, είτε για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει, είτε για το «σύστημα» (υγείας!) με το οποίο λειτουργεί. Παρόλα αυτά, πολλές  μαμάδες θα ήθελαν το παιδί τους  να γίνει Γιατρός! Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια επιλογή απαιτεί  προσοχή και πάνω απ' όλα είναι ανάγκη να συνιστά συνειδητή απόφαση του ίδιου του υποψηφίου. Αξίζει να επιμείνουμε από τις επιστήμες υγείας στα κάτωθι :

Επιστήμη Κτηνιατρικής: Προσφέρει μια πληθώρα επιλογών ενασχόλησης με την υγεία, όπως η υγεία των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς, η προστασία της υγείας του καταναλωτή από ζωοανθρωπονόσους (ασθένειες οι οποίες μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο) ακόμα και με τη Γενετική, κατ' αποκλειστικότητα στην ενασχόληση με τη μεταφύτευση γονιμοποιημένων ωαρίων στα θηλαστικά ζώα, τη κτηνοτροφία κ.ά. Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα σε αυτόν το τομέα, μπορούν να ιδρύσουν το δικό τους εργαστήριο ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης και φυσικά ένα ιατρείο μικρών ζώων.

«Παραϊατρικά» επαγγέλματα: Υπάρχουν 3 ομάδες τμημάτων που ασχολούνται με τη φροντίδα και τη θεραπεία του Ανθρώπου. Μιλάμε για τα τμήματα της Εργοθεραπείας, της Φυσικοθεραπείας και της Λογοθεραπείας. Πρόκειται για ΤΕΙ. Όμως, δεν υπάρχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα, γεγονός που διασφαλίζει  καλές επαγγελματικές προοπτικές.

Για το τμήμα της Εργοθεραπείας, ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερο ψυχικό σθένος καθώς θα ασχολείται με άτομα που έχουν σωματικά ή νοητικά προβλήματα και κάποιες μορφές ειδικών αναγκών (π.χ. σύνδρομα, νοητική στέρηση κτλ), κυρίως μέσα από βιωματικά παιχνίδια και χειρωνακτικές δραστηριότητες. Η Φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται στην αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών, περισσότερο από αθλητικές δραστηριότητες, όπου αν ο υποψήφιος επιλέξει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, έχει πολλά διαφορετικά τμήματα στα οποία μπορεί να εξειδικευθεί και να βρει απασχόληση. Ο Λογοθεραπευτής από την άλλη, ασχολείται με παιδιά που έχουν προβλήματα άρθρωσης, ομιλίας και φωνής. Κι εδώ η εκπαίδευση κι αποκατάσταση των παιδιών γίνεται μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Τέλος, μια αναπτυσσόμενη τάση στην αγορά είναι η  συνεργασία των τριών επαγγελμάτων που προαναφέραμε και η δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης και Φροντίδας.

Τομέας  Διαιτολογίας : Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τα 3 ΤΕΙ που υπάρχουν στον συγκεκριμένο κλάδο, προσφέρουν  εξίσου καλές σπουδές. Δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε τμήματα διατροφής ιδιωτικών και δημόσιων κλινικών, ινστιτούτα αδυνατίσματος, μονάδες μαζικής παραγωγής τροφίμων, βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων (παιδικών τροφών, διαβητικά προϊόντα κ.λ.π.) και αλλού. Φυσικά, μόνο από τα προαναφερθέντα τμήματα  μπορεί ο απόφοιτος να ανοίξει το δικό του γραφείο Διαιτολόγου.

Όσον αφορά τις «καθαρές» Θετικές επιστήμες, αναφερόμαστε στα τμήματα των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημεία και της Βιολογίας. Αποτελούν,  τη βάση πολλών άλλων επιστημονικών αντικειμένων, όπου οι υποψήφιοι - φοιτητές  μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα που πάρα πολλές ειδικεύσεις και μεταπτυχιακά.

Η Βιολογία  ως περισσότερο ερευνητική επιστήμη, δεν είναι εύκολο να προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας σε πρακτικά αντικείμενα. Και, ως γνωστόν, η έρευνα στην Ελλάδα δεν τυγχάνει της χρηματοδότησης που θα της επέτρεπε να απασχολεί αρκετό ανθρώπινο δυναμικό. Γι' αυτό και πολλά παιδιά δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Συνεχής ανάπτυξη παρατηρείται στους κλάδους της Γενετικής, της Εξέλιξης των ειδών, της εξωσωματικής γονιμοποίησης κ.α.

Όσον αφορά τα Μαθηματικά και τη Φυσική, τα παιδιά (και οι γονείς!) θεωρούν ότι ο μόνος τομέας στον οποίο μπορούν ν' απασχοληθούν είναι η εκπαίδευση, άρα να γίνουν καθηγητές. Αυτό που αγνοούν  για τα Μαθηματικά είναι ότι αποτελούν τη βάση δύο πολύ σημαντικών γνωστικών αντικειμένων, της Πληροφορικής (προγραμματισμό) και των Χρηματοοικονομικών. Μπορούν δηλαδή με συγκεκριμένη εξειδίκευση σε αυτές τις δύο επιστήμες (πχ. με κάποιο Μεταπτυχιακό), να ακολουθήσουν έναν από τους δύο κλάδους με πολύ καλές προοπτικές αποκατάστασης, π.χ.: Αναλογιστής, Μετεωρολόγος, Προγραμματιστής, Χρηματ/κός Σύμβουλος, Λογιστής, Αστρονόμος κλπ.

Όσον αφορά τη Φυσική, οι συνδυασμοί του πρώτου πτυχίου με κάποιο Μεταπτυχιακό ανοίγουν εκπληκτικές διεξόδους στα παιδιά σας. Τομείς όπως η Γεωργία, ο Τουρισμός, η Μεταποίηση, η Ναυτιλία κ.α., με την κατάλληλη εξειδίκευση, μπορούν να οδηγήσουν  σε επαγγέλματα με πολύ καλές προοπτικές εξέλιξης κι αποκατάστασης. Υπάρχει κι η δυνατότητα της έρευνας σε συγκεκριμένα προγράμματα, της ενασχόλησης με την εξελεγκτική τεχνολογία (πχ. Νανοτεχνολογία, κβαντική μηχανική) και ο πολύ αναπτυσσόμενος τομέας της υγείας και της φροντίδας ανθρώπων.

       Ο τομέας της Χημείας, έχει πολλές και διαφορετικές εφαρμογές . Σημαντικοί τομείς ενασχόλησης αποτελούν το Περιβάλλον και τα Τρόφιμα. Η γκάμα ειδικεύσεων και μεταπτυχιακών είναι τεράστια πχ Χημεία Τροφίμων,  Βιοτεχνολογία,  Περιβάλλον,  Ιατρική Χημεία,  Πολυμερή,  Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία, η Κλινική Χημεία, κ.ά.

«Αυτά κι άλλα πολλά …» στην μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού των φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου. Το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 17:30 στο ξενοδοχείο Atlantis Ηρακλείου διοργανώνονται και φέτος (για 16η χρονιά!) «Ημέρες Καριέρας», μια ανοικτή εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές Λυκείου και τους γονείς τους. Εισηγητής θα είναι ο Κος Σπύρος Μιχαλούλης, Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Μ.Sc.), μέλος της Δ/νσης της εταιρίας συμβούλων σταδιοδρομίας Οrientum (www.orientum.gr, www.prosanatolismos.gr), κατεξοχήν αρμόδιος σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, σπουδών και αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Εκτός των άλλων, θα συζητηθούν όλα όσα αφορούν το Νέο Λύκειο και τον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης δίδεται η ευκαιρία σε όσους μαθητές του Ηρακλείου το επιθυμούν (μαθητές που φοιτούν στην Α΄ και Β΄ Λυκείου), να περάσουν ΔΩΡΕΑΝ το test επαγγελματικού προσανατολισμού «ARISTON NOISIS PLUS». Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στο 2810 245 300.

Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου


ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε. ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΒΙ. ΠΕ. Ηρακλείου Τ.Κ. 71601

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ: 2810-398100
Fax: 2810-398015
Marketing: 2810-398112-113
Αγγελίες: 2810-398101, 152

[email protected]
[email protected]
Powered by Media Graphics
Άδειες